Nye regler for erhvervelse af kørekort pr. 1. juli 2024

Der er pr. 1. juli 2024 er der trådt en ny kørekortbekendtgørelse i kraft, og den indeholder ændringer i forhold til erhvervelse af kørekort.

Der er nu 3 forskellige muligheder du kan erhverve kørekort på.

Løsning 1.
Du kan erhverve kørekort i bil med manuelt gear og bestå en praktisk prøve i en bil med manuelt gear som vi kender det.

Det betyder at du vil få kørekørt hvor du må køre bil med manuelt og automatisk gear.

Løsning 2.
Du kan erhverve kørekort i bil med automatisk gear og bestå en praktisk prøve i en bil med automatisk gear.

Det betyder at du vil få kørekort som du må køre bil med automatisk gear, hvilket vil fremgå af dit kørekort med en “kode 78”.

Efterfølgende kan du få fjernet din “kode 78” hvis du består en praktisk prøve i en bil med manuelt gear (der er ikke undervisningspligt forud for prøven), og du må derefter køre bil med manuelt og automatisk gear, eller du kan gennemføre 7 kørelektioner i en bil med manuelt gear og blive omfattet af løsning 3.

Løsning 3.
Denne mulighed er ny, og betyder at du kan erhverve kørekort i en bil med automatisk gear, dog skal der gennemføres 7 kørelektioner i en bil med manuelt gear (normalt 4 lektioner på manøvrebane og 3 på vej).

Det betyder at du vil få kørekørt hvor du må køre bil med manuelt og automatisk gear. Dit kørekort påføres en “kode 148”, som betyder at at du ikke har bestået en praktisk prøve i en bil med manuelt gear.

Ønsker du senere at udvide dit kørekort til f.eks. lastbil eller bus, vil du til disse udvidelser kun få kørekort til automatisk gear, med mindre prøven til en af disse kørekort gennemføres i et køretøj med manuelt gear eller du vælger at gå til en praktisk prøve i en almindelig bil med manuelt gear.

Kørsel i udlandet:
For kørsel i udlandet med “kode 148”, hvor du ikke har været til en praktisk prøve i en bil med manuelt gear, burde det ikke give anledning til problemer, da det er en national kode (der alene gælder i danmark), og der ikke er påført en “kode 78” i kørekortet. Færdselsstyrelsen vil dog ikke afvise at f.eks. udlejningsfirmaer ikke helt forstår betydningen og ikke vil respektere den danske “kode 148”.

Betydning af koderne:
“Kode 78”   – betyder at kørekortet alene er gyldig til bil med automatisk gear
“Kode 148” – betyder at der ikke er bestået en praktisk prøve i en bil med manuelt gear og gælder alene i danmark.

Du er altid velkommen til at kontakte køreskolen hvis du har spørgsmål, og du vil selvfølgelig blive forelagt mulighederne når du starter på køreuddannelsen.